Locus Map – Magyar használati útmutató

Ígéret szép szó, ha megtartják úgy jó. Újévi beharangozómban már említettem, hogy idénre több terjedelmesebb új projekt is van kilátásban, meg is érkezett az első fecske a nagy sikerű Locus offroad navigációs szoftver bemutatójaként. Pontosabban ez sokkal több lesz, mint egy bemutató, lényegében egy kézikönyv lesz sok képpel és videóval. Terjedelméből kifolyólag ez amolyan növekményes cikk lesz, ahogy időm engedi, úgy lesznek bemutatva az újabb és újabb funkciók, tippek, trükkök a szoftverrel kapcsolatosan, az alapoktól a haladó felhasználásig.

Tartalomjegyzék:

  1. Mi is az a Locus?
  2. Csomagok (ingyenes, sylver, gold)
  3. Főképernyő bemutatása
  4. Főmenü

Mi is az a Locus?

A Locus Map egy többfunkciós offroad navigációs alkalmazás, amely fejlett online és offline navigációs képességeket kínál az Android készülékekhez (iOS-es verziója jelenleg nincs). Elsősorban szabadtéri szabadidős tevékenységekhez tervezték és használják, például túrázáshoz, kerékpározáshoz, geocachinghez. A szabadidős felhasználás mellett az alkalmazást szakemberek is használják, pl. térinformatikai adatok gyűjtésére, mentőcsoportok, légi felderítő csapatok stb.

Az alkalmazást Jiří Mlavec cseh fejlesztő, az Asamm Software cég alapítója fejlesztette ki Prágában, Csehországban. A Locus Map fejlesztése a felhasználók, közreműködők közösségével együttműködve zajlik.

Az alkalmazás csaknem 3 millió telepítést tudhat maga mögött, ami egy specifikus szoftvertől elképesztő szám. Számos alkalmazásversenyen és közvélemény-kutatáson díjakat kapott.

Most, hogy tudod mi várható az elkövetkező sok sok oldalon keresztül, jöhet az első lépés, a szoftver letöltése. Erre igazából nem pazarlok sok szót, a Playből könnyedén telepíthető az alábbi linken:

[addthis tool=”addthis_inline_share_toolbox”]

A szoftver innen tölthető le:

Eme cikk elkezdésének pillanatában még csak 3.5-ös verizó létezett a Locusból (ebből volt az ingyenes és a jóval nagyobb tudású fizetős verzió, mely egyszeri megvásárlással örökre meg lett vásárolva). Aztán derült égből villámcsapásként 2021. 03. 15-én bejelentették és elérhetővé tették a Locus 4-et, mely fenekestől felborította eddigi terveim eme leírás elkészítésében, ugyanis immáron csak egy verzió létezik belőle és 3 féle “csomaggal” használható, melyek az ingyenes, az ezüst és az arany. Szóval ami eddig elkészült a 3-as sorozathoz (nem kevés) anyag, az lényegében elavulttá is vált és mindent újra kell kezdenem a 4-es verzióval, így szeretnék egy kis türelmet kérni. Mivel a 3-as szériának a fejlesztése hamarosan véget ér és csak a 4-esre fognak koncentrálni így nincs értelme már azt is bemutatni, lévén, hogy ha nem is mostanában, de a jövőben (2-3 friss Android verzió múlva) kompatibilitási problémák adódhatnak melyek értelemszerűen nem lesznek orvosolva. Szóval, hello Locus 4, hamarosan érkeznek a beígért leírások!

A Locus program az alapbeállításokkal Online használatra van beállítva, vagyis élő internetkapcsolat szükséges hozzá. A mai világban ez már nem nagy elvárás, mivel a legkisebb feltöltőkártyás csomaghoz is jár már valamennyi mobilnet, viszont egy szűk szurdokban, vagy a Bükk közepén, ahol nincs térerő, okozhat problémát. Természetesen rá lehet venni Offline (vagyis internet nélküli használatra), erről később igen részletesen szó lesz.

Csomagok

Először is lássuk mennyiért és mit tartalmaz a 3 csomag:

INGYENES
(FREE)
EZÜST
(SYLVER)
ARANY
(GOLD)
0€10€/év
vagy
1,4€/hó
24€/év
vagy
3€/hó
ReklámmentességNEMIGENIGEN
Nyomvonal rögzítésIGENIGENIGEN
ÚtvonaltervezésIGENIGENIGEN
NavigációIGENIGENIGEN
MűszerfalIGENIGENIGEN
Érzékelő csatlakoztatásaNEMIGENIGEN
Audió edzőNEMIGENIGEN
Haladó térkép és nyomkövető eszközökNEMIGENIGEN
Offline Locus térképekNEMNEMIGEN
Beépített offline útvonaltervezőNEMNEMIGEN
Több eszköz szinkronizálásaNEMNEMIGEN
Nyomvonalak hozzáféréseNEMNEMIGEN
Élő követés privát csoportokbanNEMNEMIGEN

Főképernyő bemutatása

A telepítés utáni első indításkor a jobb alsó sarokban rá kell bökni az “Indítás” feliratú gombra, ekkor elvégez egy pár másodperces folyamatot, létrehozza a működéséhez szükséges beállításokat, majd megjelenik a főképernyő alap állapotában a gyári (Online) térképpel (erről később részletesebben).

A kezelőfelület letisztult, semmi felesleges sallang nincs, és nagyon jól testre szabható, melyről szintén a későbbiekben lesz részletesen szó, de most nézzük a főképernyőn elérhető alap funkciókat.

Természetesen a képernyő jelentős részét a térkép foglalja el, mely tetszés szerint (és persze a térkép felbontásától függően) nagyítható/kicsinyíthető 2 ujjad szét/össze húzásával (mint a galériában a fotóknál), de gondoltak az autósokra/bringásokra is és a kijelző alján középen helyet kapott egy +/- gomb (1) is, igaz ezekkel nem lehet olyan finoman szabályozni a nagyítás/kicsinyítés mértékét. Ezen gombok alatt látható egy nagyító (2), mely a keresőt hozza elő, ahol címet vagy akár természeti pontokat (forrás, kilátó, stb.) lehet keresni, amennyiben az éppen használt térkép támogatja.


A kereső melletti antenna (3) jel mutatja a GPS elérhetőséget. Ha zöld, akkor megfelelő a jel, ha narancssárga, akkor közepes vagy gyenge, ha piros, akkor nincs. Erre bökve megjelenik egy műszerfal, ahol azt lehet látni, hogy hány műholdat használ éppen és ezeknek milyen a becsült pontossága. Itt jegyezném meg, hogy a GPS jel erőssége függ az égboltra való közvetlen rálátástól, a Hortobágyon a Kilenc lyukú hídról minden bizonnyal sokkal több műholdat fog látni és használni, mint a Rám-szakadék sziklás, erdős közegében, ami a pontosságot jelentősen befolyásolja (melynek geocachingnél vagy nyomvonal rögzítésnél lehet a legnagyobb jelentősége, de ezekről később esik szó).


A jobb alsó sarokban a kis telefon ikonnal (4) ezek az alap gombok változtathatók bármi más funkcióra amit tud a Locus, de akár indító parancsikon is létrehozható, amellyel egy másik, a készüléken lévő alkalmazást lehet elindítani.
Bal alul van egy nagy fehér gomb (5), mellyel a GPS pozíció alapján középre illeszti a térképet (ez akkor hasznos, ha nézelődtél a térképen és elhúztad). Ettől kissé balra a szürke gombbal (6) az éppen használt térképcsomag beállításait tudod előhozni és módosítani, magyarán mennyi és milyen plusz információ jelenjen meg az éppen használt térképtípuson. E fölött van egy zöld gomb benne egy háromszöggel (időszakosan jelenik meg, főleg indítás után), ezzel nyomvonalat lehet rögzíteni, vagyis el lehet tárolni a bejárt területet.


Bal alul a menü gomb (7) kapott helyet, ahonnan a Locus valamennyi funkciója és beállítása érhető el (mint a Windowsban a start menü Start gombja).


Végül, de nem utolsósorban a képernyő jobb felső sarkában látható a lépték (8), vagyis, hogy az a terület, amit a fekete csík közre fog mekkora terület (hosszúság?) a térképen az aktuális nagyítás mellett. Ez az érték természetesen változik a térkép kicsinyítésével/nagyításával egyidőben, vagyis minél jobban belenagyítasz a térképbe annál kisebb, míg minél jobban belekicsinyítesz annál nagyobb értéket kapsz.

Főmenü

Most, hogy a főképernyő elemeiről tudod, hogy mi micsoda haladjunk kissé beljebb a Locus belsőbb rétegei felé, lássuk mit rejt a főmenü.
A bal alsó sarokba kattintva megjelenik a főmenünk egy része (Értesítési központ és a 9 ikon), a további lehetőségekért pöccintsd felfelé ezt a részt és lássuk mi micsoda.
Az értesítési központban láthatók a Locussal kapcsolatos értesítések (mily meglepő 🙂 ). Kicsit konkretizálva a dolgot, ha a fejlesztőknek valami közlendőjük van, akkor itt jelenik meg a jobb sarokban, ahonnan meg lehet nyitni és megnézni hogy mi érkezett. Ez lehet a Locussal kapcsolatos információ vagy ajánlatok kiegészítő szolgáltatásokkal kapcsolatosan.

KERESÉS

A Keresés már érintőlegesen lett említve, most lássuk bővebben mit is rejt. Ahogy fentebb írtam, itt bármire rá lehet keresni (internetkapcsolat szükséges), településre, természeti képződményre, kilátópontra, vendéglátó egységre… Csak be kell írni a fenti mezőbe és rábökni a nagy piros gombra. A forrásoknál ki lehet választani azt a keresőszolgáltatást is amit használni szeretnél, én most a GraphHoppert (alapértelmezett) hagyom.


Íme néhány példa:

  • Felsőtárkány (település)
  • Vöröskő forrás (természeti pont)
  • Nagy-Eged-hegy (természeti pont)
  • Petőfi-kilátó (kilátó)

A kapott távolságokat az aktuális GPS pozíciótól és LÉGVONALBAN mutatja.
A jobb felső sarokban a [3 csík] ikonra bökve újabb lehetőségek közül lehet választani melyek a következők:
Pontok a térképen:

Online címek és helyek: Ezt használjuk most
Offline címek: Lehetőség van a Locus storeból offline (azaz internet nélkül használható) címlisták országonkénti megvásárlására és letöltésére Locus pontokért.
Pozíció
Névjegy: Ha a névjegyzékben ki vannak töltve a kontaktok címei, akkor a kiválasztott személyt megmutatja a térképen (és akár útvonalat is tervezhetsz hozzá). Külön plugint kell letölteni hozzá a Play-ből (Contacts for Locus map), de nekem nem hajlandó működni, azt írja a Locus, hogy nem tud kommunikálni a kiegészítővel.

Helyi adatbázis:

Keresés a helyileg tárolt pontok között: Ha vannak elmentve Saját pontok vagy Kedvencek, akkor ezekben keres.
Keresés az útvonalakban: Mint az előző, csak a Rögzített, vagy Saját nyomvonalakban és az azokban tárolt pontokban keres.

Egyéb keresés: (Ezeket én még soha nem használtam)
Wikipédia (ehhez legalább Silver csomag szükséges)
what3words
GeoNames és GNS (ehhez legalább Silver csomag szükséges)

A cikk még közel sem ért véget, kérlek iratkozz fel a Facebook oldalamra, hogy a bővítéséről azonnal értesülhess!

Ha ez a cikk/poszt tetszett, akkor ezek is érdekelhetnek:

Magyarország kilátói egy térképen

Magyarország kilátói Ha szeretsz mindenféle magaslatra felmászni, akkor itt egy remek, Madár Béla által összeállított gyűjtemény a magyarországi kilátókról, mely több, mint 460 pontot tartalmaz. Köszönet érte! Olvasd tovább, oszd...

Snake 97 – mindenki kedvenc kígyós játéka

Snake '97 - A klasszikus kígyós játék Ki ne emlékezne a jó öreg Snake nevű, ős (akkoriban jobb világot látott) Nokiákban fellelhető kígyós játékra?! Ha jól emlékszem a 3210-ben debütált...

Nemzetközi medve nap

Nemzetközi medvenap (Május 10) Eme remek nap alkalmából megosztanék néhány általam készített fotót macikról, melyek a Nyíregyházi Állatparkban és a Veresegyházi Medveotthonban készültek. Olvasd tovább, oszd meg, kommentelj...

Tanösvények Magyarországon

A sorozat folytatódik, hatalmas köszönet ezért a remek térképért mind a készítőknek mind lelkes olvasómnak, aki felhívta rá a figyelmem! Szóval az alábbi térképen Magyarország valamennyi tanösvénye került összegyűjtésre (melyek...

Május 1 – A munka ünnepe

Május 1 - A munka ünnepe Olvasd tovább, oszd meg, kommentelj...

Globalizáció – vicc

Globalizáció - Vicc - Kérdés: Mi a globalizáció? - Válasz: Diana hercegnő halála - Kérdés: Mire alapozza a feltevését? Olvasd tovább, oszd meg, kommentelj...

Ingyenes Android emulátor Windows alatt – BlueStacks

Régóta tervezem, hogy bemutatok egy egész jól működő Android emulátort, melyet Windows operációs rendszer alatt lehet futtatni, lényegében teljesen ingyenes és igazán jól használható. Jómagam már 2020 közepe óta használom...

Visszatekintés – 2020

Ilyet még nem igazán írtam, nem is tudom, mi az ami érdekelhet, nem szeretnélek nyers adatokkal untatni, de valamiért úgy gondoltam, hogy néhány gondolatot és adatot megosztok 2020-ból és megemlítem...

Félreértés – Vicc

Félreértés - Vicc Négy férfi beszélget: - Én a feleségemet havonta egyszer teszem a magamévá. - mondja az első. - Én havonta kétszer. - kontráz a második. - Én hetente...

A bükki farkasok nyomában

Egyre gyakrabban lehet találkozni a Bükkben farkasok nyomaival (jómagam is találkoztam velük rövid időn belül többször is), ami örvendetes dolog. De kell e tartani tőlük? Hogyan viselkedjünk, ha farkassal találkozunk?...

Szabályos sofőr – Vicc

Szabályos sofőr - Vicc Kisbusz megy az úton, megállítja a rendőr: - Gratulálok, a hónapban Ön az első, aki nem követett el szabálysértést! Ötvenezer forint jutalmat kap a rendőrségtől! -...

Csapatmunka – Vicc

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer 4 ember:Név szerint: Mindenki, Valaki, Bárki és Senki. Egy szép napon szóltak Mindenkinek, hogy akad egy fontos munka, amit sürgősen meg kell csinálni....

Koronavírus (COVID-19) – Vegyes videó gyűjtemény

Nagyon nem szeretnék egy Koronavírus blogot csinálni a blogomból, de ha már elkezdtem közzétenni a témában a Zállatorvos videóit most már nincs megállás, csakis az ő videóit a témában ezután...

Vöröskői-alsó (időszakos) karsztforrás

Folytatódik a családi túrasorozatom, melyben a Vöröskői-alsó (időszakos) karsztforrást mutatom be. Felsőtárkányból könnyedén megközelíthető (részben) az erdei kisvasúttal (amikor szezonja van), gyalogosan vagy kerékpárral is. A kb 12km-es séta egyénileg...

Újszülött – Vicc

Újszülött - Vicc Megszületik a kisbaba, és csodák-csodájára már beszélni is tud. Odaszól az orvosnak: - Maga az orvos? - Igen, én vagyok - feleli döbbenten az orvos. Olvasd tovább,...

A teknős és a nyúl (élőszereplős verseny)

A teknős és a nyúl (élőszereplős verseny) Ki ne ismerné La Fontaine - A teknős és a nyúl c. tanulságos meséjét, amikor is a hencegő nyúl elnyeri méltó jutalmát?! Nos,...

Időzónák

Csillagászati jelenségek naptára

Egészen fiatal korom óta érdekelt a csillagászat, a csillagászati jelenségek. Tűzgömbök, meteor rajok, Irídium felvillanás, napfogyatkozás, holdfogyatkozás, Hold fázisok... Király Amanda a Csillagászat-kedvelők Facebook csoportból egy igazán hasznos naptárat hozott...

Olasz-kapu – Három-kő – Kellemes családi séta a Bükkben

Közel 2 hónapos bezártság és elszeparáltság után végre ismét kijutottunk a természetbe. Mivel a feleségem nem egy túrázós típus, de neki is szüksége volt már egy kis kimozdulásra, így egy...

Szörnyű halál

Szörnyű halál Két barát beszélget a kocsmában. Azt mondja az egyik: - Hallottad, hogy Mike meghalt tegnap? - Nem, mi történt vele? - Tegnap épp a házunk előtt autózott, amikor...

Az afrikai fehérhasú törpesün elhelyezése, lakhelyének berendezése

Az  Afrikai fehérhasú törpesün sorozatom első része (a sün bemutatása) után itt a folytatás a lakhelyéről és annak berendezéséről. Bemutatom a legelterjedtebb tartásmódokat (terrárium, bútor, ketrec) és az is részletezve...

Így horkol egy Afrikai fehérhasú törpesün

https://youtu.be/NSd3p3mlmhU Ő a sünink, Indygo. A bejegyzés további részében újabb videót találsz. 😉 Olvasd tovább, oszd meg, kommentelj...

Magyarország területén található kastélyok

Magyarország területén található kastélyok Magyarország kilátói már megtalálhatók a blogomon, ma a kis hazánk területén épült kastélyok kerülnek közszemlére. Jómagam sem gondoltam volna, hogy ezen a 93030km2-en több, mint 400...

Törpesün utaztatás repülőn

Ez ismét egy rövid bejegyzés lesz, de egy igen érdekes videó jutott el hozzám, mégpedig az, hogy hogyan cserélnek gazdát kontinensek közt ezek a tüskés apróságok (Afrikai fehérhasú törpesünök és...

Utazás a Naprendszerben – látványos alkalmazás

Solar System - ingyenes naprendszer és égbolt modell Ebben a posztomban szeretnék ajánlani egy igazán látványos alkalmazást (Solar System Scope), amely böngészőből vagy offline számítógépre letöltve is használható és elképesztően...

Fotós humor

Fotós humor - viccek, képek, videók Múlt télen Ausztriában voltam síelni. A szálloda előtt megszólított egy vidékies akcentussal beszélő házaspár: - Lenne szíves csinálni rólunk egy fotót? -és odanyújtották a...

Országos Kéktúra 22. szakasz – Sirok – Szarvaskő

Országos Kéktúra 22. szakasz - Sirok - Szarvaskő A mai nappal (2020. március 1.) belevetettük magunkat (a testvéremmel) az Országos Kéktúra csodálatos világába. Mivel egri vagyok, adta magát, hogy a...

Magyarország várai

Magyarország kilátói és kastélyai után ismét bővül a térkép témakör a várakkal (történelmi Magyarország IS). Szóval aki nem a hosszas séta (túrázás) megszállottja, most már az is talál szép számmal...

Youtube 1000 feliatkozó

Noha nem a videózás az elsődleges profilom és nem is vagyok egy videó guru, 2020. Április 07-én mégis sikerült átlépnie a YouTube csatornámnak az 1000 feliratkozót amit ezúton szeretnék megköszönni!...

Az Afrikai fehérhasú törpesün természetes tartása

Az Afrikai fehérhasú törpesün természetes tartása Kezdjük az elején. 2018 Márciusában az első sünink (Müni) hosszas betegség és orvoshoz járás (időt és pénzt nem sajnálva) után egy budapesti neves állatkórházban...