11. Transzbükki átkelés – 7. Erőss Zsolt emléktúra

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2020. Január 25-én megrendezte a 11. Transzbükki átkelés – 7. Erőss Zsolt emléktúrát . A közel 20 km-es terepi tanulmányút Nagyvisnyóról indult a reggeli órákban és Felsőtárkányban ért véget kora este.

Transzbükk2020

Jómagam 3. alkalommal vettem részt ezen az eseményen és minden átkelés hatalmas élményt nyújt, és rengeteg tudással leszek gazdagabb kedvenc hegységemmel kapcsolatosan.

A túra során a látogatóktól elzárt, fokozottan védett erdőrezervátumon át, a Leány-völgyben kapaszkodunk felfelé. Utunkat tucatnyi kidőlt fa nehezítette, néhol át kellett rajtuk mászni, máshol alattuk kellett átjutni. Sajnos hó egyáltalán nem volt, de így is nagyon szép volt az erdő, a sok korhadó fán mohafélék garmadája zöldellt.

Transzbükk2020

Hosszas, meredek mászás után a Bükk-fennsíkon találtuk magunkat, ahol az Olasz-kapunál frissítőpont várt minket forró teával, kávéval, isteni finom forralt borral valamint az energia pótlás végett lilahagymás zsíros kenyérrel. Miközben töltődtünk energiával, a miskolci Barlangi Mentők Észak-magyarországi Egyesületének tagjainak látványos bemutatóját nézhettük végig. Köszönöm nekik a sok eszköz bemutatását, nagyon érdekes volt.

Transzbükk2020 Több kép a galériában!

Az Olasz-kaputól tovább indulva következő megállónk a Körös-barlang volt, mely a Bükk (és egész Magyarország) legmagasabban fekvő barlangja. Hatalmas köszönet Baráz Csabának, hogy hozzájárult az előadásának megosztásához a blogomon és Bartha Attila természetőrnek az egész út során elmondott információkért!

Ezt követően útba ejtettük az Őserdőt, ahol átsétálunk az erdőrezervátum magterületén, majd innen ismét egy kis mászást követően meghódítottuk a Pes-kőt.

Ezután a Kövek vonulatát magába foglaló, újra fokozottan védett területen, úgymond toronyiránt, leereszkedünk a Déli-Bükkbe, a Jómarci-tetőről a Vöröskő-völgybe a Stimecz-házhoz.

Itt újabb frissítő pont fogadott bennünket teával, forralt borral és finom pogácsával, valamint az erdei kisvonat is már arra várt, hogy megteljen a fáradt vándorokkal és beroboghasson velünk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának Nyugati Kapu Látogatóközpontjába, ahol megemlékeztünk a 2013. Májusában a Kancsendzöngán elhunyt Erőss Zsoltról és Kiss Péterről.

Erőss Zsolt

Erőss Zsolt – Csíkszereda, 1968. március 7. – Kancsendzönga, 2013. május 21.

Ezt követően a látogatóközpontban a vacsora tálalása közben még a miskolci Barlangi Mentők tartottak vetítést a kisfilmjeikből, hogy még több bepillantást nyerhessünk közel sem veszélytelen munkásságukba.

Minden jelenlévő nevében köszönöm a szervezőknek ezt a remek és élvezetes napot, már alig várom a 2021-es Transzbükköt!

Mivel a szakemberek által vezetett túra több szakasza is áthaladt fokozottan védett területeken, így sajnos a részletes tracklogot nem tehetem közzé, de a BNP honlapján elérhető térképet és a sajátom által rögzítettet kicsiben közkincsé teszem.

transzbükk2020

BNPI által közzétett térkép

transzbükk2020

Saját térkép (nagyban nézd)

Saját fotóim az eseményről


Ha tetszett a bejegyzés

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: reddit
Reddit
Megosztás itt: pocket
Pocket
Megosztás itt: email
Email

Ezek is érdekelhetnek: