Stock fotózás alapok

Szeretsz fotózni? Jó képeket csinálsz?
stockInternetszerte több, úgynevezett Mikro Stock fotó ügynökség működik több kevesebb sikerrel, ahol gyakorlatilag bárki feltöltheti és elfogadás után értékesítheti fotóit. Ezeken az ügynökségeken eltérő mind a képek elfogadásának aránya mind a képek eladása utáni jutalék. Éppen ezért érdemes több (legalább 2-3) ügynökséghez regisztrálni és feltölteni a képeket, mert lehet, hogy ahol az egyik fotónkat elutasítják, a másikon elfogadják és sikeres lesz, sok vásárlást generál.

Kik veszik meg a képeket?

Reklámügynökségek, magazinok, weboldalak, cégek, vállalkozások, blogok, magánszemélyek. Gyakorlatilag bárki akinek megtetszik. Különböző méretben (és áron) van lehetőség a fotók megvásárlására, így akinek csak egy blog illusztrációhoz kell vagy épp a telefonjára háttérnek az olcsóbban jut hozzá mint az, aki egy magazinba teljes oldalas nyomatot szeretne belőle készíteni.

Mennyit kereshetsz a MikroStock ügynökségekkel?

Gyakorlatilag 0 és a csillagos ég közt bármennyit, ez csak a saját ügyességeden és szorgalmadon múlik. Az egy kép után járó díj a legtöbb ügynökségnél fél dollár körül van (ez természetesen a leg alacsonyabb érték), de te magad is eldöntheted, hogy egy képedet mennyi pénzért szeretnéd áruba bocsátani. Vannak ügynökségek, ahol ki tudod választani, hogy milyen pénznemben szeretnéd megkapni a bevételed (Euró, Angol Font), de az alapértelmezett az USA Dollár.

Mik a stock fotózás feltételei?
  • Helyes expozíció (ne legyen a kép se alul- se túlexponált)
  • WB (helyes fehér egyensúly)
  • Ízléses szerkesztés, vágás (pl harmadolási szabály, aranymetszés)
  • Olyan fotón amin felismerhető a modell arca engedély feltöltése (többnyire ezek a modell relase-ek letölthetők minden stock fotós oldalról)
  • Céglogók és védjegyek nem lehetnek egyetlen fotón sem (felismerhető formában)
  • Épületfotózáskor utcanév / házszám nem szerepelhet együtt a fotón
  • Egyes épületek fotójának az értékesítése engedélyköteles (pl a párizsi Eiffel torony éjjeli képei)

Egyes oldalakon szükség van önmagunk igazolására, hogy nem kamu személyek vagyunk. Erre a legalkalmasabb, ha az útleveledet scanneled be vagy fotózod le és azt töltöd fel, mert abban több nyelven benne vannak az adatok  Személyi igazolványból az újféle (kártya) ami jó, ugyanis a régiben nincs benne angolul hogy melyik adatunk micsoda. Nyugodtan ki lehet adni, nem fognak visszaélni vele, nem adják tovább harmadik félnek.

Tippek, ötletek:

Ha egy képet feltöltesz próbálj meg minél több kulcsszót megadni hozzá, minden apró kis részletet ami a képen látható, ezzel növelve a kép nézettségét, de figyelj a címszavak sorrendjére is, mert pl a Fotolia ezt is figyelembe veszi kereséskor hogy egy képnél adott esetben hol található az adott szó.

A keresett pénzt érdemes PayPalra utaltatni (ez egy virtuális bankszámla melyről hamarosan részletes ismertetőt írok), melyről 25000 ft-nak megfelelő összeg alatt 250Ft-ért, 25000ft-nak megfelelő összeg felett ingyenesen utalhatjuk tovább a valódi bankszámlánkra, ahonnan hagyományos módon hozzáférhetünk.

A legtöbb stock fotós oldalnak van úgynevezett ajánlói rendszere. Ez arra való, hogy aki alád regisztrál, vagyis te ajánlod az oldalnak, az ő eladásaiból (vagy vásárlásai után) jutalékot kapsz. Jutalék, vagyis ebből az ajánlott félnek nem lesz vesztesége, nem tőle vonják le. Az én cikkeimben is ilyen ajánló linkeken lehet regisztrálni, ha tetszik a munkám (cikkeim) kérlek tisztelj meg vele, hogy ezeken keresztül regisztrálsz.

Kérdések és válaszok (avagy amik a cikkből kimaradtak):

“Mennyit lehet ezzel keresni?” Ez egy nehéz kérdés, ahogy az általános ismertetőben leírtam ez egyén függő. Függ a fotós szaktudásától, szorgalmától és persze hogy hány oldalon van regisztrálva. Ha szorgalmas vagy és sok, minőségi fotót tudsz feltölteni amit el is fogadnak akkor akár főállásként is szépen meg lehet élni belőle. “Milyen fotók a legkeresettebbek? Mit érdemes leginkább feltölteni?” Ez szintén egy nehéz kérdés. A második felére egyszerűbb a válasz: Minden témában lehet fotót eladni, ugyanis minden témában szükség van minőségi illusztrációkra. Nekem a leg kelendőbb fotóim a városképek (építészet, épületek) és a party fotók, de a természetfotóim is viszik szépen.Összességében pedig az olyan képek a legsikeresebbek, amik üzleti tevékenységgel kapcsolatos témákat jelenítenek meg, aktualitásokkal, ünnepekkel foglalkoznak. Értelemszerűen karácsony előtt a karácsonyi fotókat viszik míg halloween (halottak napja) előtt pedig a rémisztő- vagy kegyelettel kapcsolatos képeket. “Milyen gyakran utasítják vissza a képeket? Inkább megengedőbbek, mint
amit a kritériumokban írnak?”
 Sajnos a nagy és régóta működő oldalak telítve vannak pláne általános témában (természet, táj, általános tárgyak) így ezeken az oldalakon elég nagy százalékban utasítanak vissza általános témájú képeket arra hivatkozva, hogy az adatbázisban már sok hasonló van. Szóval egy egyszerű cica vagy kutya fotó nagy valószínűséggel nem fog bekerülni hacsak nincs valami extra a képen amivel kiérdemli. Ugyanígy egy egyszerű erdőrészlet sem fog bebocsátást nyerni. ezért érdemes legalább 2-3 oldalra regisztrálni és mindenhova feltölteni a képeket, mert van rá esély hogy amit az egyik helyen elutasítanak a másik helyen elfogadják. 

“Gondot jelenthet az hogy még nem vagyok 18?”

Ezekre az oldalkra csak 18 életévüket betöltöttek kerülhetnek be.

Címlapfotó: VadimVasenin

Ha tetszett a bejegyzés

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on reddit
Reddit
Share on pocket
Pocket
Share on email
Email

Ezek is érdekelhetnek: