Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

W8-BEN nyomtatvány kitöltése

Többen jelezték, hogy egyes képügynökségeknél (Shutterstock, Dreamstime) gondjaik adódtak az adózással kapcsolatos, úgynevezett W8-BEN nyomtatvány kitöltésével. Jelen leírásban bemutatom, hogy hogyan kell kitölteni magánszemély és Magyarországon élő lakos esetében.

FIGYELEM: A leírtak angol forrásról lettek lefordítva, tájékoztató jellegű adatok, mindenki saját felelősségére tölti ki a nyomtatványt!

Ha a képekre kattintasz megnézheted a kitöltött verziót minta adatokkal.

 

w8 1

 

1, Név

2, Magánszemély esetén “N/A”- kell a mezőbe írni

3, “Individual”-t jelöld be

4, Állandó lakcím (legördülő menüben Hungaryt válaszd)

5, Levelezési cím (ha a lakcímmel megegyezik hagyd üresen)

6, Amerikai adószám, magánszemély esetén üresen kell hagyni

7, Hagyd üresen (vagy a magyar adószámod beírhatod)

8, Hagyd üresen

 

w8 2

 

9, “a” és “b” mezőket kell kipipálni és “a” mezőnél a Hugary-t válaszd ki

10, Special rates and conditions (if applicable—see instructions): The beneficial owner is claiming the provisions of Article 11(1) of the treaty identified on line 9a above to claim a 0 % rate of withholding on (specify type of income): Royalty income – Images/Other

 

w8 34

 

11, Hagyd üresen a checkboxot

12, Egyes oldalakon szükséges a személyazonosságod ismételt megerősítése, így a legcélszerűbb az útleveled vagy személyi igazolványod lefotózása / bescannelése és ezek egyikének feltöltése. A lényeg, hogy az adatok angolul is szerepeljenek, egy tiszta magyar okmánnyal (pl jogosítvány) nem mennek sokra.

 

Előfordulhat, hogy a fenti példák alapján kitöltve TIN hibára panaszkodik (ahogy ezt többen jelezték). Nos, amíg nem találkoztam jómagam is a hibával addig nem tudtam válaszolni az okára, de a legutóbbi nyomtatvány kitöltésnél engem sem engedett tovább, így ki kellett találnom valamit. A módosítás a következő: A 9-es pont “B” checkboxából szedd ki a pipát (mivel úgysem rendelkezel TIN-nel) és hogy ne panaszkodjon “Special rates…” hibára a legnagyobb mezőbe ahová írni tudsz (9-es pont vége) írj egy “NA”-t. Ide azt kellene beírni, hogy miért kérsz egyszerűsített adózási lehetőséget, de ha erre a leírásra szorultál a nyomtatvány kitöltéséhez valószínűleg nem fogod tudni leírni angolul a magyarázatot. 🙂 Nekem ez volt a megoldás és még nem sitteltek le, szóval működik. 🙂

 

w8TIN hiba

9572 Összes nézettség: 4 Mai nézettség:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük