Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

Tátratea – Tatranský čaj

tatratea

Nem tudom, hogy te hogy vagy  vele, de én ha egy idegen országban járok, érdekelnek a szokásaik, kultúrájuk, nemzeti ételeik, italaik. Mivel szeretek túrázni és a hozzám legközelebb eső magas hegység a Tátra, így adja magát Szlovákia és Lengyelország. Ebbe a két országba járok rendszeresen, amennyiben időm és az anyagiak engedik.

Ki ne ismerné, legalábbis ki ne hallott volna már a Deli csokiról, a Becherovkáról vagy ki ne evett volna már juhtúrós sztrapacskát. Ezek mindegyike egy országhoz köthető, mely nem más, mint Szlovákia.

tortenet

Szlovákiának van ám a Becherovkán kívül egy másik nemzeti itala is, mely manapság kezd hódítani szerte a világban, ez pedig nem más, mint a Tatranský Čaj avagy mai nevén: Tatratea

Az elnevezés ne tévesszen meg, ugyanis a Tatratea nem egyszerű tea, ez egyfajta (vagyis mindjárt 6 11 fajta) likőr, mely 6 11 ízben kapható, melyeknek eltér az alkohol tartalma. A leggyengébb 22%-os 17%-os, a legerősebb 72%-os. Az alkoholszint 10%-al emelkedik ízenként. A Tatratea története a régmúltba gyökeredzik, amikoris a Tátra lankáin legeltető juhászok az ott megtalálható gyógynövényekből és gyümölcsökből teát főztek friss forrásvízből amihez aztán gabonaszeszt öntöttek.

A 2002-ben alapított Karloff cég 2003-ban piacra is dobta az első üvegeket akkor még Tatranský Čaj néven majd 2009-től Tatratea néven.

A névváltással a csomagolás akarom mondani a palack is alaposan megváltozott. A palackok rettentő igényes, festett üvegek, melyek jellemzője, hogy minden ízhez külön szín társul. Kivitelezése minimalista, mindössze a tetején található az ital “T” alakú igényesen kidolgozott logója (ami szintén minden variánsál kissé eltérő). Ezalatt látható az alkohol tartalom, a termék neve és az íze valamint egységesen egy mondat: “Strong original from the heart of the tatra mountains” ami annyit jelent, hogy “Eredeti erő a Tátra szívéből”.

Most pedig bemutatom neked a 11 féle nedűt, amivel szinte mindenki ízlésvilágát ki lehet elégíteni:

     17tej Név: Milk & Tea

Íz: Tejes tea

Szín: Bronz

Alkoholtartalom: 17%

Leírás: Ez a második szériás tea vette át a legalacsonyabb alkoholtartalmú tealikőr címet az eddig ezt bitorló kókuszostól. A tej egészséges, kijelenthetem, hogy nélkülözhetetlen az emberi (és állati) fejlődéshez. Rengeteg vitamint, fehérjét, ásványi anyagot és könnyen emészthető zsírt, enzimet,  tartalmaz. Az angolok hosszú ideje tejjel isszák a teát és most a szlovákok is belátták, hogy ez jó így és elkészítették a tejes tealikőrjüket. Kóstold meg a fekete tea, tej és gyógynövények őrítő ízkavalkádját!

22kokusz Név: Coconut

Íz: Kókusz

Szín: Fehér

Alkoholtartalom: 22%

Leírás: Ez a leggyengébb és legfiatalabb tagja a Tatrateáknak. Fehér tea alapú, gyógynövény kivonatokat tartalmazó és kellemes lágy kókusz ízű ital. A maga 22%-os alkoholtartalmával egy partyn ez lehet a lányok kedvence. Mivel viszonylag gyenge, ezért nyugodtan ihatod tisztán kiélvezve minden cseppjét.

     27acai Név: Acai & Aronia

Íz: Vörösboros csokoládé

Szín: Halványkék

Alkoholtartalom: 27%

Leírás: Amikor először megláttam az Acai ízű második generációs tea leírását őszintén szólva fogalmam nem volt mi lehet ez. Most sincs. 🙂 Egy leírás szerint az acai egy az Amazonas őserdeiben élő bogyós növény melynek íze a vörösboros csokoládéhoz hasonlít és rendkívül magas a C vitamin valamint antioxidáns tartalma. Így leírva jól hangzik.Tapasztalat: Nemrég volt szerencsém megkóstolni. Mit ne mondjak, ismét nagyot alkottak a Karloffosok. Isteni finom. Az íze olyan, mintha egy gyűszűnyi Hubertusba egy jó adag meggy likőrt öntöttek volna, amit aztán egy lehelletnyi csokival bolondítanak meg. Jelenleg a 62-es után ez lett a másik kedvencem.

 32citrus Név: Citrus

Íz: Lime / Citrom

Szín: Zöld

Alkoholtartalom: 32%

Leírás: Még a citrommal és limeal ízesített fekete tea alaú Tatrateát is nyugodtan ihatod magában, még a 32%-os alkoholtartalom sem olyan sok (a Becherovka 37%). Természetesen ebből sem hiányozhatnak a gyógynövények, fő az egészség! Egy bögrényi gőzölgő citromos teát is megbolondíthatunk 1-2 centtel egy hideg téli estén. 🙂

35digestif Név: Herbal tea digestif

Íz: Gyógynövény tea

Szín: Sötétzöld

Alkoholtartalom: 35%

Leírás: Alapja 30 féle gyógynövény, legjelentősebbek a Füzike, a fekete tea és a zöld tea. Ez a koktél erős gyulladáscsökkentő hatású, erősíti az immunrendszert és segíti az emésztést. A méregzöld Tátratea cukormentes, édeskés ízét mazsola, füge és Jázminpakóca biztosítja.Füzike: “A teája vagy tinktúrája, prosztatabetegségek, a kezdődő prosztatarák gyógyításában csodaszernek számít. Akik a prosztatájukkal betegeskednek, meggyógyulhatnak a kisvirágú füzike segítségével, gyakran még megműteni sem kell őket. Ha már sor került a műtétre, a füzike teája elmulasztja a seb égő fájdalmait, és mindazokat a panaszokat, amelyek gyakran jelentkeznek műtét után. Nem csak a férfiak gyógynövénye, gyulladáscsökkentő hatása miatt állandó hólyag- és húgyhólyaggyulladásban, hólyaggyengeségben szenvedő nők is sikerrel alkalmazhatják. Baktériumtörzsekkel szemben a legerőteljesebb gátló hatást fejti ki az erdei füzike (Epilobium angustifolium).” (Forrás: Wikipedia)

Jázminpakóca: “A levelét, illetve az abból kinyerhető és az édes ízért felelős szteviozidokat sokfelé édesítőszerként használják, ízhatása azonos tömegű cukorénál mintegy 300-szor erősebb, lassabban alakul ki és tovább tart. Intenzív édes íze alkalmassá teszi alacsony szénhidrát-bevitelű étrendekben édesítésre. Egyes tüneteket, mint amilyen az elhízás, a cukorbetegség, az allergia, az érelmeszesedés, vagy a magas vérnyomás, előnyösen befolyásolhat. A vércukorszintre nincs hatása, sőt még kissé növeli is a glükóztoleranciát, ezért cukorbetegek számára is használható. Meggátolja sok káros baktérium és vírus szaporodását, így hatékonyan alkalmazható megfázás, influenza és szájfertőzés ellen.” (Forrás: Wikipedia)

35bitter Név: Tea bitter

Íz: Keserű

Szín: Sötétbarna

Alkoholtartalom: 35%

Leírás: 35 féle gyógynövény teájából készül, erős gyulladáscsökkentő hatású. A legfontosabb gyógynövények az üröm, Encián és a Máriatövis, amelyek segítenek kezelni a máj, az epehólyag és a reumás nehézségeket. Édesítése nem cukorral történik, hanem mazsola, a füge és Jázminpakóca segítségével.A Fehér üröm szinte mindenhol elterjedt Európában. Régóta tekinthető gyógynövénynek jótékony hatással lehet a gyomor, a máj és az epehólyag betegségeire, és a gyomorsav termelést is jótékonyan befolyásolja.

A Tárnics a Kárpátokban elterjedt gyógynövény, íze keserű. Jótékony hatással van az emésztőrendszerre, segíti a máj és epehólyag működését és serkenti az egész testet.

     37hibiszkusz Név: Hibiscus & red tea

Íz: Hibiszkusz és vörös tea

Szín: Rózsaszín

Alkoholtartalom: 37%

Leírás: Szintén egyike a második generációs Tátrateáknak. A Hibiszkusz Ázsia trópusi terüleien élő, C vitaminban és ásványi sókban gazdag növény. A vörös tea szintén gazdag ásványi anyagokban valamint zsírégető és vérkoleszterin csökkentő hatású. Immunrendszer erősítő hatása magas fokú. Kell ennél több a hideg téli estékre?!

 42barack Név: Peach & White

Íz: Őszibarack

Szín: Barna

Alkoholtartalom: 42%

Leírás: Egyik személyes kedvencem. Az illata egyenesen mámorító. Fehér tea és fekete tea keveréke az alapja, a gyógynövényekről nem is beszélve. Az őszibarack aroma pedig bombaként robban az ember arcába felbontásakor. A maga 42%-os alkoholtartalmával már egész élvezhető (na nem mintha a többi nem lenne az).

 52original Név: Original

Íz: Erdei tea (Málna)

Szín: Fekete

Alkoholtartalom: 52%

Leírás: Ez az eredeti, a tradícionális nedű. Erdei tea gyógynövényekkel keverve 52%-os alkoholtartalom mellett.  Kellemes édes, markáns málna íz, még a tátrai macik is megnyalnák a mancsukat utánna! 🙂

 62erdei Név: Forest Fruit

Íz: Erdei gyümölcs

Szín: Lila

Alkoholtartalom: 62%

Leírás: Elérkeztem a személyes kedvencemhez. Számomra ez az alfa és az omega. Fekete tea , gyógynövény kivonatok és mámorító erdei gyümölcsök keveréke (az áfonya a domináló íz). A 62%-os alkoholtartalom igencsak meg tudja már tréfálni a felkészületlen vendéget akit ezzel megkínálsz. Abban a pillanatban ahogy a szádba jut szinte robban, a könnyed kicsordul, a lélegzeted elakad és miután sikerül lenyelni másodpercekig levegő után kapkodsz. Természetesen pontosan nyomon tudod követni, hogy hol jár a szervezetedben. Egyszerűen imádom. 🙂

 72outlow Név: Outlaw

Íz: Kínafa ???

Szín: Szürke

Alkoholtartalom: 72%

Leírás: Ez a legerősebb Tatratea a családban, ahogyan a gyártó elnevezte, betyáros. Fehér tea alapú, gyógynövényekkel ízesített és kínafa kivonatot tartalmaz. Sajnos még ezt sem volt alkalmam megkóstolni, így fogalmam nincs milyen az a kínafa, de hamarosan erre is sort kerítek és megírom tapasztalataim. 😉

A 2013. Június 16-20-án megrendezett londoni VINEXPO-n bemutatkozott, ahogyan a gyártó nevezi “II. szériás” Tátratea és “Egészséges széria”. Ezek nem a gigászi alkohol tartalommal fognak hódítani, de szakítanak az eddigi 2-esre végződő százalékolással is. Lássuk hogyan mutatja be a gyártó:

Míg az első szériában a tea íze dominál, addig a másodikban a gyümölcs aromákra helyezik a hangsúlyt.

tatrateacz

From II.SERIES:
TATRATEA 17% MILK & TEA LIQUEUR (tejes tealikőr csak úgy lazán, angolosan)
TATRATEA 27% ACAI & ARONIA LIQUEUR (aki már kóstolta az legyen szíves írja meg, hogy ez milyen ízű)
TATRATEA 37% HIBISCUS & RED TEA LIQUEUR (hibiszkusz és vörös tealikőr)

HEALTHY SERIES (egészséges, cukormentes likőrök):
TATRATEA 35% HERBAL TEA DIGESTIF (gyógyteák párlata)
TATRATEA 35% TEA BITTER (keserű tea)

Jöhet a kérdés, hogy mi a teendő abban az esetben, hogyha szeretnénk a nappaliba egy Tatratea gyűjteményt. Legjobban akkor jársz, ha Szlovákiában veszed meg. Értelem szerűen a saját hazájában jóval olcsóbban juthatsz hozzá, mint más országban ahol már a sokadik haszon tevődik rá. Az ára függ az alkoholtartalomtól és az Euró aktuális árfolyamától, de átlagosan 4000 és 10000Ft közt kérnek el 0,7L-es palackért kis hazánkban.

Újítás, hogy ha Szlovákiában járok akkor igyekszem kiírni és időnként frissíteni az aktuális árakat és azt, hogy hol került éppen annyiba amennyibe.

17% (Hypernova – Poprad, 2014.07.01.) ??Euró

22% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 11,99Euró

27% (Hypernova – Poprad, 2014.07.01.) 13Euró

32% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 13,99Euró

35% (Hypernova – Poprad, 2014.07.01.) 16Euró

37% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 14,99Euró

42% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 15,49Euró

47% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 16,49Euró

52% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 16,99Euró

57% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 17,99Euró

62% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 18,99Euró

67% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 19,99Euró

72% (Tesco – Liptószentmiklós, 2017.10.15.) 20,99Euró

A gyártó weboldala ide kattintva érhető el.

Frissítés (2013.11.09)

Többen érdeklődtek már, hogy milyen dátumok vannak feltüntetve a palackon és a zárjegyen. Nos, mivel az alkohol (pláne az ilyen erősek) tudtommal nem tudnak megromlani, így szavatossági és lejárati idejük nincs. Ami a palackon van feltüntetve (Dátum plnenia) az azt jelöli, hogy mikor lett palackozva, vagyis mikor töltötték be az italt.

A zárjegy dátuma már nekem is okozott némi fejtörést, hosszas internetes kersgélés után sem találtam meg, hogy az mit takar, így írtam a NAV-nak akik rövid időn belül készségesen megválaszolták kérdésem ami így hangzott:

Kérdés:

“Tisztelt Hölgyem / Uram!

Olyan kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a szlovák szeszes italok zárjegyén szereplő dátum az minek az idejét jelöli? A palackon egyértelműen fel van tüntetve, hogy az ott lévő dátum a töltés dátuma, de a zárjegyen szereplő sajnos nem egyértelmű. Az interneten próbáltam utána járni, de nem találtam ilyen jellegű információt. Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bedécs Tamás”

Válasz:

“Tisztelt Bedécs Tamás!

A szlovák szeszesital-zárjegyen található dátum a zárjegy elkészítésének időpontját jelöli.

Üdvözlettel: Nemzeti Adó- és Vámhivatal”

23848 Összes nézettség: 2 Mai nézettség: