Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

Kullancsok – tények és tévhitek

Végre megérkezett a 2013-as tavasz is, süt a nap, éledezik a természet, kezdenek mozgolódni az emberek és állatok. Ha ez a két típus összetalálkozik, annak nem mindig örülünk. Vannak állatok amiket szeretünk, szívesen nézegetjük esetleg meg is simogatnánk. De vannak jócskán olyanok is, akikkel legszívesebben sohasem találkoznánk. Jelen cikkben most egy ilyenről lesz szó, konkrétan a kullancsról. Rengeteg tévhit kering a közösségi oldalakon amiknek egy része nem hogy hülyeség, de egyenesen veszélyes is lehet. Többek közt ezeknek jártam utána és noha vannak erre szakosodott weboldalak szép számmal én is fontosnak érzem a helyes ismertetését a veszélyeknek és annak kezelését.

A Szent István Egyetem Természetvédelmi mérnök hallgatójaként volt szerencsém bőséges információhoz jutni ezekről a parazitákról és sajnos személyes tapasztalatom is van bőven.

 

Ennyi bevezető után jöjjön egy kis általános ismertető:

A kullancsoknak csak a Kárpát-medencében mintegy 20-25 faja ismeretes. Ezek az élőlények az Ízeltlábúak (Arthropoda) törzsébe, a Csáprágósok (Chelicerata) altörzsébe, a Pókszabásúak (Arachnida) osztályába, az Atkák (Acari) alosztályába, az Ixodidák rendjébe és végül a Kullancsfélék (Ixodidae) családjába tartoznak, tehát tévhit, hogy a kullancs rovar lenne. Az atkák népes táborát erősítik melyeknek a mai napig közel 800 faja került azonosításra (de pontos számok nincsenek és valószínűleg még mindíg vannak felfedezésre váró fajok).

A kullancsoknak 3 fejlődési alakjuk van. A lárva 1mm-nél kisebb és 3 pár lábbal rendelkezik. A nimfák 1-2mm közöttiek, már 4 pár lábbal rendelkeznek de még az ivarszerveik nem fejlődtek ki. Az adultok (hím és nőstény) már a 2-6mm-t is elérik és szaporodásra is képesek (amelyhez a nősténynek vérre van szüksége akárcsak a szúnyogoknak). Ha a nőstény megszívja magát vérrel, akár saját méretének 200 szorosára is megnőhet és ennyi vér mintegy 3000 utód létrehozására elegendő.

 

fejlodes

A kullancsok teste nem szelvényezett ahogyan a rovaroknál megfigyelhető, csak a feji rész különül el a testtől. Nem fej, mert a szemek nem itt helyezkednek el (bár sok kullancs fajnak egyáltalán nincsenek is szemei). Az alapi részen helyezkednek el a lábak és a rágók, az ivarnyílás, a légző nyílások és azoknál a fajoknál amiknél van szem a hátoldali pajzs két szélén helyezkednek el azok. 3 vagy 4 pár lábaik ízekből állnak.

 

meretek

 

Egy másik tévhit, hogy a kullancsok vérszomjas vadállat módjára a fák lombkoronájából lesből ránk vetik magukat. Ezek a vérszívók a fűben, avarban esetleg a bokrokon érzik otthon magukat és eszük ágában sincs több méteres fára mászni. Elvégre te sem az Everestre mész a henteshez egy kis csirkecombért. De az ésszerűbb magyarázat az életmódjukból ered, lévén, hogy főleg melegvérű emlősök vérét szívják amik hazánkban többnyire a talajon élnek. Lárva korban vagy elvétve rágcsálókat, madarakat és hüllőket is megtámadnak, de ez már a nimfa vagy adult fejlettségűekre nem jellemző.

 

Sajnos manapság már a városok parkjaiban, a házak udvarán, a kertekben éppúgy előfordulnak, mint az erdőben, réten vagy a mezőn. Szeretik az árnyékos, nedves de meleg helyeket, itt keresik áldozatukat is. Természetes ragadozójuk egy-két madárfaj ami csipegeti őket vagy néhány fonálféreg ami a kullancsokba jutva azok pusztulását okozhatják. Vegyszeres irtásuk egy ideje tilos mivel a vegyszer nem válogat és a hasznos élőlenyeket épp úgy kiirtja mint a kártékonyakat.

 

Hogyan talál meg a kullancs? A kullancsok első lábának első ízében van egy szerv, melyet Haller-szervnek hívnak. Ez egy összetett érzékelők sokasága, mellyel az állat képes érzékelni a mozgást, a hőmérsékletet, a szén-dioxidot, a páratartalmat, az ammóniát és az egyéb, állatok által kibocsátott szaganyagokat. Egy ilyen technikával felvértezett élőlény elől nehéz elbújni, inkább a védekezésre kell fordítani a hangsúlyt. Nagyon fontos az öltözet, melyről részletesebben a Túrázás alapok c. cikkemben olvashatsz.

nimfa

 

A szakirodalom azt szajkózza, hogy hajlatban (fültő, hónalj, combok környéke, térdhajlat) vagy szőrrel borított testrészen (fej, ágyék) kell keresni a kullancsokat. A személyes tapasztalatom teljesen más. Már jópár kullancsot sikerült összeszednem, de jellemzően nem az említett helyeken fúródott belém hanem csupa olyan helyen, ami teljesen ellent mond a sztereotípiáknak (kézfej, lábszár, has, derék), de egyszer volt a fülem mögött és a comb hajlatban is. De a többség a nyíltabb helyeken érezte jól magát.

Ha megtörtént a baj, ne ess pánikba. A kullancsoknak csak egy elenyésző része fertőzött (erről még később lesz szó), bár ez nem vígasztal ha épp egy ilyet sikerül összeszedni.

Szakszerű eltávolításuk több módon történhet:

 

Csipesszel: Én személy szerint ezt javaslom, ugyanis egy jó szemöldökcsipesszel a lárvától az adultig mindegyik biztonságosan eltávolítható. A “tarkójánál” kell elkapni a grabancát és vagy egy határozott mozdulattal egyenesen ki kell húzni a bőrből, vagy enyhe csavaró mozdulat kíséretében tenni ugyanezt. Lehetőleg egy határozott mozdulattal fogd meg, ne nyomorgasd, ne piszkáld mert vissza öklendezheti a vért ami immáron a kórokozókkal jut vissza a szervezetedbe (fertőzött állat esetén).

 

Cérnával: Jómagam még ezt a verziót nem használtam, (állandóan van egy kis csipesz a pénztárcámban), de elvileg cérnával is biztonságosan eltávolítható a kullancs. Egy cérnaszálat 3-5x tekerj lazán a “feje” köré, majd a két végénél fogva óvatosan húzd össze. Ne fojtogasd, ne fejezd le, csak fogd meg vele majd a csipeszhez  hasonló módon egy határozott felfelé irányuló mozdulattal húzd ki a bőrből.

Frissítés 2013.05.23: L. Gábor ismerősöm írta, hogy ő már próbálta ezt a módszert és annyit fűzött hozzá, hogy sima bőrfelületen működik, de sűrű szőrzetben már nehézkes ez a megoldás. Köszönöm neki a kiegészítést!

 

Kullancs eltávolító kanállal: (gyógyszertárban kapható) a nagyobb, kifejlett és már vérrel teli példányokat lehet eltávolítani az úgynevezett Kullancs eltávolító kanállal. A kanálon van egy V alakú bevágás aminek a végébe kell illeszteni a kullancs fejét, majd egy körkörös és egyben kifelé irányuló mozdulattal ki lehet húzni a dögöt.

eltavolitas

 

 

Ami nagyon fontos! SOHA ismétlem S.O.H.A. ne kend be semmivel az élősködő állatot. Sajnos a közösségi oldalak tele vannak egetrengető marhaságokkal amit ha van egy kis eszünk beláthatjuk első elolvasás után, hogy hülyeség. A leggyakoribb átverések és tévhitek amiknek ne dőlj be:

 

Ha a befúródott kullancsot kenőccsel vagy olajjal kenegeted magától arrébb áll: Ez marhaság! Gondolj bele, ha te jóízűen falatozol, és nyakon öntenek egy vödör gusztustalan nyálkával akkor első dolgod lesz, hogy kidobod a taccsot. Szerinted a kullancs miért tenne másképpen? Ha bármivel bekened, legyen az rovarcsípésre való kenőcs, olaj, testápoló, azzal csak annyit érsz el, hogy a kullancs garantáltan visszaöklendezi beléd amit már kiszívott. Ha nem volt fertőzött akkor csak egy kis gusztustalan nyálat kapsz, ha fertőzött akkor pedig garantáltan megszerzed a Lyme vagy agyvelőgyulladást okozó kórokozókat.

 

Ha a gyufát megnyálazod és körözöl vele a bőröd felületén kimászik a kullancs: Ez szintén tévhit, kb az előbb leírtakat éred el vele. Meghánytatod a kis gazfickót és imádkozhatsz. Továbbá a félrevezetésben említett foszfor nem a gyufa fején található hanem a doboz oldalán és egyébként sem érdemes nyalogatni mivel az emberi szervezet számára MÉRGEZŐ!!!

 

Égő gyufával kiperzselni: No comment, azt hiszem aki ezt megteszi az meg is érdemli sorsát. 🙂

 

További tévhit, hogy ha a kullancs “feje” (ugye a cikk elején írtam hogy valódi feje nincs), beszakad az eget rengető probléma. Persze nem kellemes, de a fő fertőzésforrás az alapi rész és annak tartalma. Ha a kullancs még friss és nem szívta meg magát (pláne lárva állapotban) elég nehézkes úgy megfogni, hogy a feje vagy szívókája ne maradjon a testben. Ez már önmagában komoly fertőzésforrás nem lehet, maximum kisebb gyulladást okozhat, de a bent maradt testrészt az emberi szervezet védekező mechanizmusa napokon belül kilöki. Ha biztosra akarsz menni kend be Fenistil géllel.

Hogyan védekezhetünk ellenük:

 

  • Gyógyszertárakban, drogériákban de még a sarki kisboltban is kapható rovarriasztó spray amit a bőr felületére kell permetezni (ezt a műveletet időnként meg kell ismételni, ez fel van tüntetve a termék dobozán)
  • Házilag készített riasztó szerrel 100% természetes anyagokból. Patikákban, drogériákban kapható az eredetileg párologtatókba szánt citrom olaj (borsmenta vagy levendula is jó). Ebből készíthetsz egy házi keveréket amit aztán a ruhára vagy bőrre permetezz rá. Ezeknek a növényeknek az illatát a szúnyogok és kullancsok nem szeretik, csökkentik a csípések kockázatát.

És végül lássuk a kullancsok által terjesztett betegségeket. Mivel a hazánkban élő kb 25 kullancs faj közel 50 féle kórokozót és betegséget terjeszt így képtelenség (és nem is célom) mindre kitérni. A két legismertebbet fogom ismertetni amik nem más, mint a Lyme-kór (ejtsd: lájm) (Lyme borreliosis) és a kullancsenkefalitisz, ismertebb nevén agyvelő- és agyhártyagyulladás.

terkep1

 

Lyme-kór: Sajnos Közép-Európa (így hazánk is) a legfertőzöttebb területek közé tartozik. A Lyme-kór ellen emberek számára még nincs védőoltás (kutyák számára van, ki érti ezt?). A kórt egy baktérium, az Borrelia burgdorferi okozza és állatokról terjedhet át az emberre a kullancs közreműködésével. Több vadon élő állat lehet hordozója (sün, denevér, őz, feketerigó) anélkül, hogy ő maguk megfertőződnének. Kimutatások alapján minden tizedik kullancs hordozója a kórnak. Minél több időt tölt a bőrben az állat annál valószínűbb a fertőzés, de többnyire igaz, hogyha 24 órán belül a kullancs eltávolításra kerül akkor a fertőződés esélye minimális.

Ha már megtörtént a baj, nem jelentkeznek azonnal a tünetek. Az első jelek 1-4 hét múlva jelentkeznek, mely a csípés körül megjelenő “kokárda” avagy Lyme-folt. Ha nem veszed észre időben, akkor ennek mérete elérheti az 50-100cm-t is. Egyes tapasztalatok szerint a folt szinte észrevehetetlen, csak látni lehet de nem okoz kellemetlen tüneteket. Amikor 2010-ben engem megcsípett egy fertőzött kullancs egyik napról a másikra nőtt kb 20cm-esre a kokárda és pechemre pont hétvége volt így csak harmadnap tudtam felkeresni az orvosom. Saját tapasztalatom az, hogy a folt és annak környékén égő, viszkető érzést éreztem, melyet a Fenistil sem csökkentett és a Calcium injekció ivása is csak enyhítette, de nem múlasztotta el teljesen.

Ebben a fázisban még kezelhető a betegség, minél előbb érdemes felkeresni a háziorvost aki egy izmos antibiotikum felírásával orvolhatja a problémát.

A betegség érintés hatására nem terjed, a baktériumnak közvetlenül a véráramba kell kerülnie a fertőzés bekövetkeztéhez. A betegség 3-4 héttel a csípés után mutatható ki vérvizsgálattal.

Ha nem sikerült a kezelés vagy egyáltalán nem is volt kezelve, akkor 2-4 hónappal a csípés után az úgynevezett késői fázisban egyéb tünetek jelentkezhetnek. Végtag és ízületi fájdalom, nyirokduzzanatok, végtagi bőrsorvadás, arcbénulás, szapora szívverés de akár szívizomgyulladás is. Ha közel egy évig nincs kezeltetve a fertőzés akkor már a gyógyításra nem sok esély van, a fellépő tüneteket lehet kezelni.

 

Agyvelőgyulladás: Jóval kevesebb fertőzést tartanak nyilván, mint a Lyme kórból, ez köszönhető annak is, hogy ez ellen a vírus okozta megbetegedés ellen hatékony védőoltást sikerült kifejleszteni. Erről részletesen nem beszélnék, ezügyben keresd fel a háziorvosodat.

Az esetek 2/3-a tünetmentes, így a fertőzés ténye nem minden esetben vehető észre. A betegség lappangási ideje kb. 8 nap. A betegség tünetei az első szakaszban influenza-szerűek: láz, fejfájás, hányinger-hányás, végtagi fájdalmak, fáradtság, rossz közérzet.

A második fázisban az idegrendszert támadja (agyvelő, agyhártya), mely akár bénulást és halált is eredményezhet. A vírus ellen hatékony ellenszer nincs, a fertőzés az esetek többségében maradandó károkat okoz.

baciterkep

 

Egyéb, kullancsok által terjesztett elterjedtebb betegségek:

  • Barbesiosis
  • Ehrlichiosis
  • Tibola
  • Q-láz
  • Visszatérő láz

 

Próbáltam a lehető legátfogóbban és szakszerűbben megírni a cikket, de mivel ez egy elég összetett téma és ha netán kifelejtettem volna valamit, várom az építő jellegű hozzászólásokat akár az oldal alján kommentként akár emilben.

 

Források:

http://www.scientificillustrator.com

http://www.cdc.gov/ticks/index.html

http://kullancsok.parazitak.hu

http://www.allatok.abbcenter.com

http://www.ticktalkireland.org

http://www.kullancsvedelem.hu

http://hu.wikipedia.org/wiki/Kullancs

9742 Összes nézettség: 3 Mai nézettség:

One Response to Kullancsok – tények és tévhitek

  • Purchase Amoxicillin Online Online Apotheke Silagra [url=http://truthaboutstaininggrid.com][/url] Order Celebrex No Prescription Nuova Propecia Finasteride Where Can I Buy Propecia Yahoo

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük