Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

Ismertető – Shutterstock

A Shutterstock (továbbiakban SS) képügynökséget 2003-ban, New Yorkban Jon Oringer alapította kb. 30.000 saját fényképpel.  Most több, mint 10 év elteltével az ügynökségnek 40 országból mintegy 40 millió ügyfele van (fotósok és vásárlók összesen). Az oldalon több, mint 30 millió fotó és vektorgrafika valamint 1 milliónál is több reklám videó alapanyag található, ami naponta őrületes számmal bővül. Jelen írásban fotós oldalról közelítem meg a témát, a vásárlós rész egy másik cikk kereteiben kerül majd bemutatásra. A SS az amerikai angol mellett használható még németül, spanyolul és franciául. Én az alábbiakban az eredeti angol változatot fogom bemutatni.

A regisztráció menete a következő:

 ss_reg1

1, Klikkelj a nagy piros gombra rajta a “Sign up now” felirattal.

 ss_reg2

Töltsd ki a szükséges adatokat:

 • Full name – Teljes neved ékezetek nélkül! Szóval ha Hadházi Ágoston a neved akkor Hadhazi Agoston-t írj.
 • Display name – alaéprtelmezettként a neved írja be a rendszer, de átírhatod bármi másra ha nem szeretnéd, hogy a valós neved alatt fussanak a fotóid / videóid. Ékezeteket itt sem használhatsz.
 • E-mail – ez azért csak megy. 🙂
 • Password – olyan jelszót válaszz, ami legalább 8 karakter hosszú, van benne kis és nagy betű valamint szám is. Szóval az “abcd”, “abc123” “jelszo” nem megengedett, ellenben a “Hgt45Fr6” már tökéletes.
 • Date of birth – Fontos, hogy csak a 18. életévét betöltött személyek regisztrálhatnak! A születési időd pontosan add meg (hónap, nap, év). Trükközni nem érdemes, mert a későbbiekben hitelesíteni kell a regisztrációt egy okmánnyal amiben ez az adat is látható kell legyen, szóval legkésőbb ott kibukik a csalás.
 • A kis kockát pipáld ki, ezzel elfogadod a SS használatának feltételeit
 • Ha minden mező mellett pipa van akkor jó minden, klikk a nagy piros “Create Account” gombra
 • Elvileg azonnal kaptál a megadott email címedre egy megerősítő levelet, amiben rá kell kattintanod a hosszú hivatkozásra ezzel igazolva, hogy te kezdeményezted a regisztrációt. Ha az emailt ne találod a bejövő leveleid közt nézd meg a Spam (levélszemét) mappában is. a megerősítésre kattintás után ezt az oldalt kell látnod:

ss_reg3

Itt kattints arra, amit értékesíteni szeretnél: Image – Fotó; Vectors – Vektorgrafika; Videos – Videó. Igazából nincs jelentősége, mert bármit feltölthetsz miután a regisztrációd jóváhagyták. Ez csak arra kell, hogy a lent látott mintában kiválasztottam az Images-t, így 10 képet fel kell töltened, amiből ha legalább 7-et elfogadnak bejutottál és már van is 10 megvételre váró képed.

ss_reg4

Hogy ezek milyen képek, arról már bővebben írtam az alapokban. Vagyis ha háromnál többet visszadobnak akkor próbálkozhatsz újból. Ami megkönnyíti a dolgod, hogy minden visszadobott képnél leírják, hogy mi a hibája szerintük, amit ha ügyesen korrigálsz, akkor a következő próbálkozás után akár el is fogadják. Persze ha azzal az ürüggyel utasítanak el egy képet, hogy “Overabundent Photo Category” akkor nincs mit tenni, az olyan jellegű képből már valószínűleg annyi van az oldalon, hogy nem akarnak egy újabb darabot belőle a moderátorok.

Tapasztalataim szerint ez az ügynökség a legtöbb képet a képzajra hivatkozva dobja vissza, de a túlzott zajszűréssel is vigyázzunk, az ugyanis az élesség rovására megy!

Most, hogy sikeresen regisztráltál és már (jó esetben) van 10db (de legalább 7) eladásra váró képed, nézd meg mi micsoda, mire szolgál az oldalon.

A lap tetején láthatod a főmenüt, mely négy legördülő menüből, egy feltöltés gombból, valamint a végén az aktuális egyenleged értesítőjéből áll.

Shutterstock menu

 

Lássuk mit rejtenek a menüpontok és mire használhatjuk a bennük lévő eszközöket:

 

shutterstock earnings

Az Earnings azaz “Jövedelem” menüben  az Earning Summary pontjában tudod nyomon követni az eddigi bevételeid. Alap esetben az aktuális hónapot mutatja, de persze a regisztráció időpontjáig minden hónapot vissza tudsz nézni. Itt nem csak a saját fotóid eladását látod, hanem minden más egyéb bevételi forrást és annak összegét, mint például az alád regisztráltakból származó bevétel vagy a CD-n megvásárolt fotók után járó jutalék.

Delayed Earnings vagyis “Visszatartott jövedelem” egy olyan speciális eszköz, amit a SS akkor használ, ha csalás gyanúja áll fenn (pl spamként vagy egyéb tiltott módon próbálod eladni a képeid, vagy alád regisztrálásra rávenni a másik felet). Ekkor 3 hónapra vissza tartják az addigi bevételeid. Nekem ilyen esetem még nem volt 2007 Szeptembere óta, így csak a leírásra tudok hagyatkozni, remélem neked sem lesz ilyen eseted.

A Payment History vagyis “Fizetési előzmények” pontban az eddigi kifizetéseidet ellenőrizheted. Mennyit, hová és mikor utaltak.

A Referred Contributors “Közreműködők” (jobb fordítást nem tudtam kitalálni hozzá) azok a regisztrált tagok, akik a te ajánlásoddal (erről még később lesz szó) regisztráltak az oladlra. Szóval gyakorlatilag egy felsorolás azokról, akiket úgymond te ajánlottál a SS-nak.

Végül de nem utolsósorban ebben a menüben legalul a Tax Center magyarul mindenki kedvence az “Adózási központ” kapott helyet. Igazából rengeteg rizsa van benne, hogy milyen módon kell bevallani a SS-tól származó jövedelmet. Ezzel neked nem kell foglalkoznod, évente egyszer kitöltöd a W8-BEN nyomtatványt és nem zaklatnak semmivel. Mivel ez már külföldön adózott jövedelem, így itthon legjobb tudomáson szerint nem kell feltüntetni az adóbevallásban.

Shutterstock Portfolio

A Portfolio “Portfólió” menüben tudod kezelni a fotóid és videóid amiket értékesíteni szeretnél. Az első pont az Upload (Feltöltés) ahol a képeket a webes felületen fel tudod tölteni a SS-hoz. Ezt kétféleképpen teheted meg:

 1. A sajátgépben kijelölöd a feltölteni kívánt képeket és egyszerűen a lap közepén lévő nagy fehér négyzetbe húzod azokat (Drag and drop your files). Ekkor megkezdődik a képek feltöltése.
 2. Rákattintasz a nagy szürke “Select multiple files” feliratú gombra és betallózod a képeket.

ss_feltolt

Létezik egy 3. verzió is, az FTP kapcsolaton keresztüli feltöltés, de a “húzd és dobd” módszer szerintem egyszerűbb és kényelmesebb.

Ha feltöltötted a képeket (vagy videókat) akkor a Submit images és Submit videos menüpontok alatt tudod beállítani azok paramétereit. Amiket ki kell tölteni:

 • Description/Title/Caption – Ide egy pár szavas leírás kell, hogy mit ábrázol a kép (kötelező)
 • Keywords – Kulcsszavak! Lehetőleg minél több, de legalább 8 és legfeljebb 50 (kötelező)
 • Category 1 – 1. számú kategória (kötelező)
 • Category 2 – 2. számú kategória (opcionális)
 • Illust./Clip-Art (Ezt akkor állítsd YES-re, ha vektorgrafikát töltesz fel)
 • Watermark (hol legyen a SS vízjele, hogy ne tudják ellopni a fotód)
 • Nudity (van e a képen meztelen test, ha van, állítsd át YES-re)
 • Editorial (szerkeszthetőség)
 • Releases – Hogyha portrét, vagy embereket ábrázoló képet szeretnél feltölteni akkor modell engedélyre van ehhez szükség amiről az alapokban olvashatsz. Azt kell bescannelni és feltölteni a fotóhoz.

ss_submit1

ss_submit2

Az Approval Status: Images és Approval Status: Images azt tudod ellenőrizni, hogy egy feltöltött kép/videó hol tart az elbírálásban, jóváhagyták e már.

A Catalog manager-ben (Katalógus kezelés) menüben a feltöltött és elfogadott fotóid tudod katalógusokba rendezni. A Set-en belül bármennyi katalógus létrehozható ezáltal átláthatóbbá téve az amúgy ömlesztett képeket.

A Manage releases (Modellengedélyek) menüben a már feltöltött engedélyeket kezelheted (amint említettem, ilyen csak portréhoz vagy olyan fotókhoz kell amin embereknek felismerhető az arca).

Shutterstock Promotion

A Promotion (Reklámozás) menüben tudod népszerűsíteni a fotóid és itt szerezhetsz refereket vagyis alád regisztrálókat akiknek a bevételeiből te szintén részesülsz. Értelem szerűen a Facebook és a Shuttertweetet nem nagyon kell magyarázni, előbbiben az állítható be, hogy a Facebookon közzé tegye ha új képed kerül elfogadásra, utóbbinál ugyanezt a Twitteren teszi a rendszer ha engedélyezed.

A Referral program (ajánlói rendszer) már ennél összetettebb, ezt akkor érdemes használni, ha van weboldalad. Ezekkel a linkekkel tudod megmondani egy új látogatónak, hogy te ajánlottad őt és ha esetleg a tőled regisztráló ad el fotót vagy vásárol, abból te kapd a jutalékot.

A Create you Mini-Gallery (készíts mini galériát) szintén egy weboldalba ágyazható kód, amivel az utolsó pár képed és a legnépszerűbb képeid kerülnek a nagyközönség elé.

FIGYELEM! Ezen eszközök használatát a SS tiltja spamként vagy agresszív reklámként (fórumokon, weboldalakon) történő felhasználásra, ha ilyen esetet jelentenek a SS-nak azonnal zárolják a fiókod és jó eséllyel ki is tiltanak!!!

Shutterstock Insights

Az Insights (bepillantás) menüben mindenféle statisztikákat nézhetsz meg, itt található a SS fóruma és blogja és a hírek is. Ezeket részletesen nem ismertetném.

Ha hasznosnak találtad ezt a leírást, kérlek az alábbi gombbal regisztrálj és oszd meg, hogy minél több emberhez eljuthasson ez az egyszerű és nagyszerű módja az internetes pénzkeresésnek.

regisztraljLegutóbb eladott képeim a Shutterstock-on:A legnépszerűbb képeim a Shutterstock-on:


 

4083 Összes nézettség: 1 Mai nézettség: