Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

Hogyan fűtsük az Afrikai fehérhasú törpesünt

Mi volt előbb? A tyúk vagy a tojás? Nehéz kérdés, de jómagam most egy tojásból frissen kikelt kiscsibét vetek elétek. Miért is? Mert az lenne az ideális, hogy előbb bemutatom a törpesünit és csak utána térek ki speciális dolgokra vele kapcsolatban. De mivel tombol az ősz, hűvösebbek a nappalok, már a fűtést is beröffentette minden háztartás, így aktuális a kiskedvenc melegigényének téli időszakra való felkészítésének bemutatása. Aki boldog Afrikai fehérhasú törpesün tulaj az (remélhetőleg) tisztában van azzal, hogy a nálunk őshonos Keleti sünnel ellentétben nem hogy szükséges, de egyenesen végzetes lehet a hibernálódás, így mesterségesen kell megadni neki a nélkülözhetetlen meleget. Jelen írásomban az általam évek óta használatos módszert fogom bemutatni.

Épp kapóra jött, hogy új, 2 szintes sün lakot építettem, ugyanis a terráriumban hasznát fűtést is kicsit át kellett variálnom, ha úgytetszik, újra csinálni.  Az én módszerem alacsony költségvetésű (legalábbis maga a fűtés) és bárki számára könnyen elkészíthető.

Amire mindenképp szükséged lesz:

  • Terráriumi fűtőszál
  • Járólapok
  • Kábelcsatorna
  • Duct Tape (szövetbetétes ragasztószalag)
  • Alu ragszalag
  • Mechanikus időkapcsoló
  • Szerszámok (flex, olló, szike)

Építkezésből, felújításból megmaradt járólap szinte minden háztartás padlásán vagy pincéjében akad, ha mégsem, a szomszéd biztosan szívesen ad néhány darabot. Én 3db megmaradt darabot választottam ki a célnak. Azért járólap, mert örökös, optimális esetben nem tud túlmelegedni és jól tartja a hőt.

Első feladat a lapok megtisztítása majd a kellő méretre vágása (ha szükséges). Ezt meg lehet tenni csempevágóval, vagy ha nincs kéznél akkor a flexbe egy kővágó korong segítségével. A vágás után jön az egyik legfontosabb lépés, az élek lekerekítése! Ugye te sem szeretnéd, hogy a sünid lábát, orrát elvágja egy éles vágott felület? Én minden létező élet, a gyárikat is lekerekítettem és nem csak a lapok tetején, hanem az alján is, a sarkokra külön figyelmet szentelve! Ez flex-szel egy csiszoló koronggal néhány perces művelet, de érdemes precízen csinálni a balesetek elkerülése végett. Ha az élekre erősen rányomva az ujjad nem vérzik ha elhúzod rajta, jó munkát végeztél!

A fűtőszálat is érdemes nedves törlőronggyal áttörölni, mert a ragasztó nem ragad a poros felületekhez. A fenti képen látható plusz szigetelőszalag csak saját elővigyázatosság, a táp rész úgyis kábelcsatornába kerül. Erre külön nem térek ki később, a kábelcsatorna arra kell, hogy a vezetékhez és elektronikához ne férhessen hozzá a kíváncsi süni. Úgy helyezd el, hogy minden sérülékeny felület védve legyen és a csatornát se tudja a sün felnyitni. Érdemes ezt is körbeszalagozni és megfelelően, fixen rögzíteni.

Érdemes a lapra nagyjából feltekerni a fűtőszálat és megnézni, hogy kb hány csigavonalat ad ki. Ügyelj rá, hogy ne érjen önmagához, légrés, hézag legyen!

Ezután az alumínium szalaggal gondosan rögzítsd, ahogy szükséges. Még mindig ügyelj rá, hogy a szál ne érhessen önmagához!

Nekem valahogy így sikerült.

Ezt követően helyezd fel a fedőlapot vagy lapokat, amennyiben több van, mint nálam is.

Jöhet a szövetbetétes ragasztószalag. Kezdésképp a sarkokat védd le, majd jó alaposan, lehetőleg némi átfedéssel ragaszd össze a lapokat.

Mivel nálam a fedlap 2 részből áll, így a vágott felületeket egymással szembe helyeztem ezzel is biztonságosabbá téve a talajfűtést.

Itt ugyanez totálban.

Az illesztést is gondosan ragaszd le.

A képen látható illesztési hibákat szüntesd meg! Ha nem tudod összenyomni őket inkább húzz rá egy újabb réteg szalagot. Ne takarékoskodj vele!

Fordítsd meg a lapokat és az alján is húzd körbe jó alaposan a szélén egy teljes szélességű csíkkal!

Ezzel maga a fűtés kész! Mielőtt behelyeznéd, üzemeld be és 1-2 órán át melegítsd. Ne hagyd magára, ha véletlenül megsérült a szál a művelet közben nehogy probléma lehessen belőle! Mindig a biztonság legyen az első. Továbbá azt is meg tudod nézni, hogy mennyire melegszik át a lap folyamatos üzem közben, nehogy megégesse a sünit.

Nekem ilyen mechanikus időkapcsoló vezérli a fűtést. Fontos, hogy olyat vegyél, ami 15 perces intervallumokban kapcsolható, a 999Ft-os olcsó vacak felejtős. Erre a célra nem alkalmas. A digitális pedig azért nem megfelelő, mert nem tud annyi kapcsolást tárolni, amennyire szükség van. Nekem úgy van beállítva, hogy a 25Wos fűtőszálat 21-23C°-os állandó téli szobahőmérséklet mellett úgy kapcsolja, hogy 15 percet üzemel, 30 percet nem. Ez persze sokmindentől függ, a fűtőszál teljesítményétől, a környezet hőmérsékletétől, a járólap vastagságától. Ne feledd, nem megsütni akarod a sünt, hanem egy olyan kellemes, max 30-35C°-os felületet biztosítani neki, amin nyugodtan szúnyókálhat. Ha a te tenyerednek (vagy mégjobb, ha mezítláb a talpadnak) kellemes a hőmérséklete, akkor a kaktuszmalacnak is jó lesz.

Aki mégjobban szeretné automatizálni a dolgot, az megteheti azt is, hogy egy szobatermosztátot épít be (csakis szakemberrel, hivatásos villanyszerelővel!) és az vezérli az időzítőt is. Nekem úgy van megoldva, hogyha a a szobahőmérséklet 24C° alá csökken akkor autómatikusan indítja a fűtést (akár nyáron is), így nem kell aggódnom sosem. Természetesen ez a módszer nem mentesít alóla, hogy ne foglalkozz a süniddel, ugyanis a fűtés ellenére is elkezdhet hibernálódni (ami végzetes lehet számára mint már írtam), ugyanis az időjárás változást egy atombunker mélyén is megérzik és a biológiai órájuk parancsot adhat az akár végzetes szundira!

AZ ITT OLVASOTTAKAT ÉS LÁTOTTAKAT MINDENKI SAJÁT FELELŐSSÉGÉRE PRÓBÁLJA KI, AZ ESETLEGES KÁROKÉRT A BEDECS.HU FELELŐSSÉGET NEM VÁLLAL!!!

1489 Összes nézettség: 2 Mai nézettség: