Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

Geocaching, a modern kincskeresés

Kincs, ami nincs, A Kincses sziget kalózai, A nemzet aranya, A Karib-tenger kalózai, Aladdin, Indiana Jones és sorolhatnám a végtelenségig azokat a filmeket, melyeknek kisebb-nagyobb mennyiségű elrejtett, elveszett kincs felkutatása az alapja. Az most lényegtelen, hogy létező vagy kitalált kincsről van e szó, eme leírásban is lesz szó mindkét féléről. Engedd meg, hogy elkalauzoljalak egy világba, ahol te lehetsz Alan, Charlie, Aladdin, Jack Sparrow vagy éppen Indiana Jones. Az elrejtett kincsek ugyanis nem a képzelet szülöttei, hanem igenis itt rejtőznek köztünk, el sem hinnéd, hogy egyesek milyen közel, mások pedig a világ túlsó felén. Az egyik egy hegytetőn, a másik az alföldön a harmadik a nagyvárosban épp a szemed előtt, megint mások pedig a vízen. Vágjunk bele, megosztom veled a titkot, hogyan találhatsz rá ezekre a rejtett ládikákra és miért jó ez!

A játék neve Geocaching (ejtsd: geokesing), mely 2000. Május 3-án indult (ugyanis 2000. Május 1-től érhető el bárki számára a GPS szolgáltatás). Az első ládát az Amerikai egyesült Államokban rejtette el Dave Ulmer. Persze előtte is létezett hasonló játék, melyet letterboxingnak hívtak és mintegy 150-200 éves múltra tekint vissza.

 

A játék lényege, hogy a tapasztalt Geocachingelők által elrejtett, gondosan lezárt ládákat (vagy virtuális ládákat, ezekről később lesz szó) földrajzi GPS koordináták alapján megtaláld. Vannak persze olyan ládák, amikhez nincs szükség GPS eszközre, ezeket a leírás alapján is lehet keresni. A rejtésnek szigorú szabályai vannak, amiket nem írok le részletesen, aki arra a szintre eljut, hogy saját ládát rejtsen, annak már ez a leírás nem mond újat. Szóval, a (virtuális) láda koordinátái olyan pontokra mutatnak (feltétel, hogy bármikor és bárki számára elérhető legyen), amit valami oknál fogva úgy gondolta a rejtő, hogy érdemes mindenkinek megmutatni. Ilyen pontok a teljesség igénye nélkül:

 

A hagyományos geoláda maga, egy jól záródó (többnyire háztartási doboz), aminek elég nagynak kell lenni ahhoz, hogy elférjen benne a játékszabályzat, a logbook és persze a kincsek.

A szabályzat egy A4-es lapra nyomtatott rövid leírás magyarul és angolul (ha a magyar geoládákat nézzük) aminek célja, hogyha valaki véletlenül talál meg egy ládát megtudja hogy mi is az és ne vigye el, ne tegye tönkre, stb. A logbook egy kis füzet, amibe a láda rejtője beleírja, hogy megtalálta és ebben találja a lejelentéséhez szükséges információkat (láda neve, jelszó) esetleg apróbb információkat. Akik komolyabban űzik a játékot saját matricát ragasztanak be, vagy bélyegzőt készíttetnek és azzal nyomnak egy plecsnit.

 

 

belyegzo

Az én bélyegzőm így néz ki

belyeg2

De a variációk száma végtelen

A multi geoláda megtalálásához több pontot kell felkeresned, hogy a magát a tényleges ládát vagy a jelszót megtaláld. Van, hogy ezeket a pontokat tetszőleges sorrendben is meglátogathatod, de van, hogy csak akkor juthatsz el egyik pontról a másikra, ha követed a sorrendet. Előbbivel kazincbarcikai szobroknál találkoztam, utóbbival a nagycenki séta alkalmával. Ha egy nyaralás alkalmával a városnézés is a program részét képezi, akkor érdemes ilyen multit választani, mert olyan helyekre is elküldhet amit egyébként nem néznél meg, mert pl nincs annyira szem előtt vagy kevésbé ismert.

IMGP9867

Remek példája a véletlen megtalálásnak 🙂

 Virtuális ládát akkor alkalmaz a rejtő, ha olyan látványosságot szeretne megmutatni, ahol egyébként nem engedélyezett a fizikai láda elhelyezése. Ilyen hely(ek) pl a természetvédelmi területek. Példa: Szalajka völgy. Ilyenkor a jelszó egy információs tábla egy eleme (szó, évszám), lépcsőfokok száma, forráson lévő dátum, sírok száma, stb…

Ezeken kívül létezik még sok féle láda, de ez a 3 a legelterjedtebb, a többivel (főleg kezdőként) ritkán találkozhatsz, de ha érdekel az összes típus itt megnézheted azokat.

A ládák keresésére több mód van, vannak olyan ládák, amit GPS eszköz nélkül is meg lehet találni (példa), de vannak olyanok amiket még azzal is csak nagy kínlódás árán. A két véglet közt pedig mindenféle nehézség előfordul. Navigációs (GPS) eszközben is van rengeteg féle, a drágának számító, de kétség kívül erre a játékra legalkalmasabb túra GPS-ektől kezdve (ütés, por, cspp álló és hosszabb akku élettartam), az olcsóbb autós navigációkig (az utóbbiakat persze nem javaslom GC-re mivel a szoftverüket nem erre fejlesztették). Mivel a mai mobiltelefonok (bocs, de gyűlölöm az okostelefon kifejezést) egy jelentős hányada már jó minőségű GPS vevővel van ellátva, így nem jelenthet gondot egy ilyen eszköz beszerzése vagy egy már meglévőnek a ládavadászatra való felvértezése. Rengeteg alkalmazás töltető le ezekre a készülékekre, vannak ingyenesek és fizetősek, egyszerűek és komolyabbak. Én személy szerint Androidon a magyar fejlesztésű g:hu -t használom a láda kiválasztásához, a kereséshez pedig a Locus Pro elnevezésű vérprofi (nem csak) túranavigációt (ingyenes, butább változat).

geolada8

Az egyik első ládám anno 2004-ből

geoladatelefon1

2005-2006 környéke

rejtek1

Egy jól elrejtett ládika

Szinte minden országnak van már saját geocaching oldala, ahol az adott ország nyelvén érhetők el a szükséges információk. Magyarországon ez a geocaching.hu, nemzetközi szinten pedig a geocaching.com. A megtalálásokat is ezeken az oldalakon lehet lejelenteni a jelszó segítségével.

rejtek2

Ezt sem volt könnyű kiszúrni

geolada1

Egy megtalált láda közelről

Mivel a Geocaching nem életkor, nem és vallás függő, így ha beteszel valamit az olyan apróság legyen, ami senkit nem sért és csakis olyan dolgot, amit te is szívesen kivennél, vagy a gyermekednek a kezébe adnál. Találkoztam már olyan ládával, amiben cigaretta volt (csomagolás nélkül), bontott csomag rágó, óvszer, csokoládé, makk… Ezek egyike sem nyerő. Ételt már csak azért sem érdemes behelyezni, mert 1, te sem szívesen ennél meg egy talált csokit ami lehet hogy hetek óta ott rohad 2, odavonzza a vadakat (akiknek ugye kiváló a szaglásuk) és amellett, hogy tönkre teheteik a ládát még meg is betegedhetnek vagy el is puszulhatnak annak tartalmától. És ne feledd, ha valamit kiveszel, illik betenni helyette más apróságot, ez így fair! Én személy szerint ritkán tettem be / vettem ki bármit is, csak a természetjárás, a keresés és amegtalálás (jelszó) öröméért csinálom.

geolada2

Ilyen egy karbantartott, helyesen feltöltött geoláda.

geolada3

Egy másik remek példa.

geolada4

Itt a (talán egyetlen) példa, a nyakpántot jómagam helyeztem el a ládikában. 🙂

geolada5

Szögletes láda

geolada6

Kerek láda

geolada7

Szerinted mi nem való oda?

geolada9

Itt is van 1-2 dolog, ami nem oda való!

faronk1

Az egyik legötletesebb láda, amivel valaha találkoztam. Erdőben nem volt egyszerű megtalálni, pedig ott bolyongtunk mellette. 🙂

faronk2

Minden tiszteletem a rejtőé!

logbook0

Logbook

logbook1

Logbook és a benne rejlő információk (poént nem lövök le) 😛

megtalaltam

Egy 2005-ös kép egy mikro láda megtalálásomról

terkep

Magyarországi ládák 2013 nyarán

 

 

Remélem, hogy ezzel a rövid ismertetővel kedvet kapsz, hogy kimozdulj a 4 fal közül és akár egy nyaralást feldobj egy kis játékos városnézéssel vagy ezáltal olyan helyekre menj el, ahová valószínűleg eddig nem tetted volna.

 

Források:

Wikipédia

Geocaching.hu

Geocaching.com

 

 

4390 Összes nézettség: 1 Mai nézettség:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük