Kategóriák
Geocaching megtalálásaim

Battery monitor widget Pro

Kétség kívül a mai hordozható eszközök egyik legnagyobb achilles sarka az energiaellátásért felelős eszköz az akkumulátor. Szinte minden gyártó arra törekszik, hogy a legnagyobb tudást a legkisebb gépházba préselje bele és ennek a versenynek nagy vesztesei az említett eszközök. A Playen rengeteg alkalmazás található ami az akku töltöttségét vagy éppen a kondícióját is képes figyelni, monitorozni és a felhasználó számára érthető formában tálalni az eredményeket. Jelen cikkemben egy ilyen alkalmazást fogok bemutatni. az alkalmazás neve Battery monitor widget Pro és személyes véleményem szerint a(z egyik) legjobb ilyen alkalmazás, amit valaha is Andridra fejlesztettek (és fejlesztenek máig).

A programnak két változata érhető el a Playen, van egy butított verzió a kipróbálás céljára és van egy Pro verzió ami tudásával a legnagyobb geekek igényét is kielégíti. Én most az utóbbi verzióról fogok írni pár sort.

 

Az alkalmazás letöltése után első dolgod, hogy kiteszed az egyik widgetet valamelyik kezdőképernyőre. Ez azért fontos, mert a program csak ekkor működik. Jelen cikk írásakor 8db widget áll rendelkezésedre különböző méretben (1×1-től az 5×2-ig) és különböző mennyiségű és milyenségű információ megjelenítéssel.

 

 

01

02

 

 

Amint láthatod, az 1×1-es modul csak a töltöttséget és az aktuális fogyasztást mutatja, míg a nagyobbak egész grafikonokat vezetnek és pl. az akku hőmérsékletét is eléd tárja. De lássunk is egy párat működés közben:

 

03

 

Most, hogy elhelyezted a számodra szimpatikus widgetet (amit persze bármikor lecserélhetsz egy másik fajtára, attól a monitorozást ott folytatja ahol abbahagyta) elkezdte figyelni az akksidat. A helyes eredményekhez kell néhány nap és töltési periódus és érdemes egy kalibrációt is lefuttatni, de erről később.

 

04

 

A programot magát úgy indítod, hogy a kihelyezett widgetre böksz és egy majd teljes képernyős grafikont kapsz amit az ujjaid átlós mozgatásával (mintha fotót nagyítanál) húzogatsz és ezzel állíthatod a látni kívánt intervallumot. X tengelyen a töltöttséget látod %-ban Y tengelyen pedig a dátumot / időt.

A képernyő alján 5 gomb kapott helyet melyek a következő feladatokat látják el:

 

05

 

Az Előzményekben a telepítés óta történt eseményeket (logot) nézheted vissza a statisztika fülön. Laikus számára csak egy átláthatatlan adathalmaz, ez inkább fejlesztőknek lehet érdekes alkalmazás optimalizáláskor.

 

06

 

A becslések már ennél hasznosabb, de legalább egy 2-3 hetes aktív használati idő kell a pontosságához. Mindenféle átlagot és becslést mutat nem matematikusi diplomához kötött formában (átlag használat, töltés, merülés, stb) amit egy kis grafikonnal szemléltet is a képernyő alján.

 

07

 

A használati idő egy teljesen hozzá nem értő számára is jól átláthatóan megmutatja, hogy bizonyos tevékenységet közben mennyit bír a gép 100%-os és az éppen aktuális töltöttségen. Azért ezeket az előrejelzéseket fenntartással kell kezelni, ne erre alapozz egy vonat utat máspdpercre pontosan kiszámolni.

 

08

 

A következő nagy pont a Kalibráció. Ehhez csak akkor kell nyúlnod, hogyha nem gyári akkut használsz. A gyári telep adatait a program kiolvassa, de ha egy utángyártott, más teljesítményű akksit helyeztél be, akkor érdemes egy profilt létrehozni neki a helyes adatok kinyerése érdekében.

 

09

 

Az utolsó fontosabb nagy menüpont a Használat. Itt azt mutatja meg, hogy melyik alkalmazás vagy folyamat mennyi energiát emésztett fel az utolsó töltés óta (ebbe bele számít a részleges töltés is, ha csak 5 percre dobtad fel). Kiemelném, hogy a program alapjában véve alig fogyaszt, most csak a teszt írása miatt került ilyen előkelő helyre, mivel elég sokat nyomkodtam, de a legnagyobb fogyasztó egy kézi eszközben kétség kívül a kijelző.

 

Itt egy másik kép átlag használat közben:

 

11

 

10

 

A beállításokat a képernyő tetején a fogaskerék ikonnal érheted el. Ezeket nem mutatom be részletesen, mert 1, magyar nyelvű és teljesen logikus 2, többnyire felesleges babrálni azokat, az alapértékekkel is tökéletes a program.

Az alkalmazás IDE kattintva érhető el!

Az alkalmazás PRO változata IDE kattintva érhető el!

3030 Összes nézettség: 1 Mai nézettség:

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük